11 Mart 2015 Çarşamba

Ekran Kartı

Ekran Kartı Nedir ?

Ekran kartı bilgisayarın olmazsa olmaz bir parçasıdır peki ekran kartı ne işe yarar ? Ekran kartı mönitörümüze görüntünün yansıtmasını sağlar.Ekran kartsız Pc çalışırmı peki elbette çalışır anakartınıza tümleşik olarak bulunan bir ekran kartıda mevcuttur. Ama bir harici kadar performans vermez.




Ekran Kartı Yapısı ve Çalışması:

VGA BIOS:Ekran kartının çalışmasını sağlayan komutlar dizisidir.

Grafik İşlemci(GPU):Ekran kartının beynidir.Görüntü hesaplamalarını ve görüntü işlemlerini mikroişlemciye(CPU) yansıtmada ekran kartından gerçekleştiren bir yongadır.

Video RAM:Grafik işlemci görüntüyü oluştururken hafıza olarak ekran kartı üzerindeki hafızayı kullanmaktadır.Bu da ana belleğin sadece CPU tarafından kullanılarak performans artmasına sebeb olmaktadır.

RAMDAC(Dijital-Analog Çevirici):Dijital(Sayısal)veriyi Analog veriye çevirir ve mönitöre aktarır.

Ekran Kartı Çeşitler:

Fiziksel yapısına göre ekran kartları onboard(Tümleşik)ve harici(genişletme yuvalarına takılan) ekran kartı olmaz üzere ikiye ayrılır.

Ekran Kartı Seçimi:


Ekran kartı seçerken neye göre seçmemiz daha doğru olacaktır.Ben ekran kartı seçimini 2 e ayırdım;

1-En üst seviye Ekran kartları:En üst seviye ekran kartları genelde render,grafik,mimari çizim vb. işler için alabileceğiniz ekran kartlarıdır ve  maliyetleri çok yüksektir.
Aşşağıda verdiğim ekran kartı 13bin tl ve küsüratıda var.

2-Oyun Ekran kartları:Evet genelde 10ve üstü yaşlarda evinde bilgisayar varsa oyun oynamayan bir kişi görmedim heralde yada ben cahilim  işte onun için bu klasman önemli!Oyun ekrankartları diye tabir ettiğimiz ekran kartları en önemli şey çekirdek hızıdır çekirdek hızı ne kadar yüksek o kadar fps ama tek bunla yetinemiyoruz video ram kapasitesi ve onların bellek hızlarıda önemli diyerleri saten fasa fiso bant genişliği felan filan.
İki türlü firma var ekran kartı üreten ATI ve NVDİA.



 

SLI Teknolojisi:

Nvdianın PCI-e arabirimini kullanan iki yada daha fazla ekran kartından tek görüntü çıkışı almaya yarayan bir bağlantı çeşididir.Bu sayede grafik performası iki katına çıkar.


CrossFire Teknolojisi:

ATI, NVDİA'nın SLI teknolojisine karşılık bir teknoloji çıkarmıştır CrossFire.CrossFire teknolojisi 2 ekran kartının herhangi bir köprü yardımıyla değilde CrossFire desteği olan anakartlarda bir yaz ılımla gerçekleştirmiştir.




1 yorum:

  1. Merhabalar

    Asus dizustu bilgisayar kullaniyorum. Bilgisayarin ozellikleri gayet iyi ancak son zamanlarda oyun oynarken alt tab yapip chroma gectigimde bilgisayarin ekrani karariyor. Bilgisayari uyutup tekrar actigimda chrome aciksa ekran yeniden gidiyor. Explorerda da denedim ayni sikinti onda da var. asus servisini aramistim bilgisayar elektriklenmistir kapatma tusuna basili tutun falan dediler ama sorunun elektriklenmeyle ilgili oldugunu sanmiyorum.

    Yardimci olabilirseniz cok sevinirim

    YanıtlaSil