10 Mart 2015 Salı

Anakartlar

Anakart Nedir ?

Anakart,bilgisayar parçalarının ve bu parçalar arasında veri iletimi sağlayan yolları üzerinde barındıran elektronik devrelere verilen isimdir.
Anakartlar çok hasas elektronik devreler olduğu için ani akım yükselmeleri ve gerilim düşmeleri cihaza verilmektedir.

Anakartların Yapısı Ve Çalışması ?

Anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları,devreler ve yongalar bulunan ve bütün bu donanım birimlerinin mikroişlemci ile iletişimini sağlayan elektronik devrelerdir.Anakart,üzerindeki yonga setleri sayesinde sistem çalışmasını organize eder.Bir nevi tüm birimlerin bir arada ve uyumlu çalışmasını sağlayan bir köprü vazifesi görür.

Anakatın Bileşenleri ?


Yonga Seti (Chipset) ?

Anakart üzerinde yer alan bir dizi işlem denetçileridir.Bu denetçiler anakartın üzerindeki bilgi akış trafiğini denetler.Bilgisayarın kalitesi ,özelikleri ve hızı üzerinde önemli etkiye sahip birkaç bileşenden biridir.Bir yonga seti Kuzey köprüsü ve Güney köprüsü denen iki yongadan oluşur.Bir anakart üzerinde birden fazla yonga mevcuttur.Ancak kuzey ve güney köprüleri yönetici yongalardır.

Kuzey Köprüsü temel olarak işlemci,ram,ekran kartı arasındaki ilişkiyi sağlar.Ancak kuzey ve güney köprüsü özelikleri üreticiden üreticiye ve yonga setine göre farklılıklar gösterebilir.

Güney Köprüsü ise giriş-çıkış birimlerinden,güç yönetiminde,PCI veri yolundan ve USB ile anakarta entegre özelliklerden sorumludur.

Chipset Çeşitleri ?

Günümüzde bir çok yonga seti üreten firma mevcuttur.Bunların başında İntel ve Amd yer alır.Çalışma ve kullanım amaçlarına göre birçok çeşitlilikte yonga seti üretimi yapılmaktadır.Anakart maliyetlerini etkileyen önemli bir husustur.

Veri Yolları (BUS) ?

Anakart üzerindeki bileşenlerin birbiriyle veri alışverişini sağlayan yollardır.

Bant Genişliği:

Birim zamanda aktarılabilecek veri miktarıdır.Bant genişliği ne kadar büyükse belli bir sürede aktarılabilecek veri miktarı okadar yüksek olur.



PCI:

Bu veriyolu 64 bitlik olup 1993 yılında geliştirilmiştir.Uyumluluk problemleri nedeniyle uygulamada 32 bit olarak kullanılmaktadır.

AGP:

533 MHz veriyolu hızına çıkabilen AGP veriyolu sadece ekran kartlarının takılacağı yuva olarak anakartlarda bulunur.AGP kanalı 32 bit genişliğindedir ve 66 MHz hızında çalışır.

PCI-X:


Server platformlarında uzun süredir kullanılan bir veriyoludur.PCI_X amacı PCI slotlarından daha fazla bant genişliği sağlayıp ''Gigabit Ethernet''gibi server platformlarında iletişim kartlarına gerekli bant genişliği sağlamaktadır.PCI Express ile karıştırılmamalıdır.Bu iki teknoloji birbiriyle kesinlikle uyumlu değildir.

PCI Express (PXI-e):


PCI-e,güç tüketimi özelikle AGP limitlerini genişleten,sistem belleğini daha efektif kullanarak ekran kartı ve diğer donanım maliyetlerini kısma imkanı veren bir veriyoludur.

PCI Express'in PCI-e 1.1 ve PCI-e 2.0 olmak üzere 2 sesifikasyonu vardır.PCI-e 1.1'de hat başına hızı 250MB/s olarak verilirken,PCI-e 2.0 bunun 500MB/s düzeyine çıkarttı.





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder